Kota Makkah

Etimologi dan penggunaan
“Mekah” adalah bentuk akrab transliterasi bahasa Inggeris untuk nama Arab bandar, walaupun transliterasi rasmi yang digunakan oleh kerajaan Arab Saudi adalah Makkah, yang lebih dekat dengan sebutan Arab.Perkataan “Mekah” dalam bahasa Inggeris telah digunakan untuk merujuk kepada mana-mana tempat yang menarik ramai orang, dan kerana ini beberapa orang Muslim berbahasa Inggeris telah memperhatikan penggunaan ejaan ini untuk menyerang bandar. Kerajaan Saudi mengadopsi Makkah sebagai ejaan rasmi pada tahun 1980-an, tetapi tidak diketahui umum atau digunakan di seluruh dunia. [17] Nama rasmi penuh ialah Makkah al-Mukarramah (Bahasa Arab: مكة المكرمة) atau Makkatu l-Mukarramah (Arab: مكة المكرمة, [mæk.kæl mʊkarrama, mæk.kætʊl-)), yang bermaksud “Mekah yang dihormati”, tetapi juga diterjemahkan sebagai “Kota Suci Mekah”.

Nama kuno atau awal untuk tempat Mekah ialah Bakkah (Arab: بكة, [19] juga diterjemahkan Baca, Baka, Bakah, Bakka, Becca, Bekka, dll.) Kata bahasa Arab, etimologinya, seperti makam Mekah, tidak jelas. Diyakini secara luas sebagai sinonim bagi Makkah, dikatakan lebih khusus nama awal bagi lembah yang terdapat di dalamnya, sedangkan para sarjana Muslim umumnya menggunakannya untuk merujuk kepada daerah suci kota yang segera mengelilingi dan termasuk Ka’bah ( Bahasa Arab: كعبة, [19] Kaaba). Borang ini digunakan untuk nama Mekah dalam Quran pada 3:96, manakala bentuk Mekah digunakan pada 48:24. Di Arab Selatan, bahasa yang digunakan di bahagian selatan Semenanjung Arab pada masa Muhammad, b dan m dipertukarkan [rujukan?]. Rujukan lain ke Mekah dalam Al-Quran (6:92, 42: 5) [3] memanggilnya Umm al-Qurā (bahasa Arab: أم القرى), yang bermaksud “Ibu Semua Penyelesaian” kampung “. Satu lagi nama Mekah ialah Ṫihāmah

Nama lain untuk Mekah, atau padang gurun dan gunung-ganang yang mengelilinginya, menurut tradisi Arab dan Islam, adalah Faran atau Pharan, merujuk kepada Gurun Paran yang disebutkan dalam Perjanjian Lama di Kejadian 21:21. Tradisi Arab dan Islam berpendapat bahawa padang belantara Paran, secara meluas, adalah Tihamah dan tapak di mana Ismael menetap adalah Mekah. Yaqut al-Hamawi, ahli geografi Syria abad ke-12, menulis bahawa Fārān adalah “kata Ibrani arabized, salah satu nama Makkah disebut dalam Taurat.”

Mekah ditadbir oleh Majlis Perbandaran Mekah, sebuah majlis perbandaran yang terdiri daripada empat belas anggota yang dipilih secara tempatan yang diketuai oleh Datuk Bandar (dipanggil Al-Amin) yang dilantik oleh kerajaan Saudi. Sehingga Mei 2015, Datuk Bandar Osama bin Fadhel Al-Bar.

Mekah adalah ibukota Wilayah Makkah, yang merangkumi jiran Jeddah. Gabenor wilayah adalah putera Abdul Majeed bin Abdulaziz Al Saud dari tahun 2000 hingga kematiannya pada 2007. Pada 16 Mei 2007, putera Khalid bin Faisal Al Saud telah dilantik sebagai gabenor baru.

Pakej Umrah Annaufal Travel & Tours

Pakej Umrah 2018

Dapatkan pakej umrah  murah 2018 bersama Annaufal Travel & Tours. Umrah 2018 Annaufal Travel mempunyai 3 pakej iaitu pakej ekonomi, pakej premium dan platinum. Hubungi kami segera di 03 42709596