Perbezaan Umrah Dan Haji

Perbezaan Umrah Dan Haji

Perbuatan Pakej Umrah Murah dapat diselesaikan dalam jangka waktu dua sampai empat jam, tetapi perbuatan ibadat mengambil sekurang-kurangnya empat hingga lima hari untuk diselesaikan. Langkah-langkah haji bermula seperti langkah-langkah Umrah dengan keadaan Ihram, tawaf di sekitar Ka’aba, dua rakat, air Zamzam, dan sa’ae antara Safa dan Marwah tetapi teruskan ketika para peziarah pergi ke Mina masih dalam keadaan Ihram.

Umrah

Di Mina, jemaah haji berada di kem-kem yang dibuat sepenuhnya dari khemah, kerana jemaah haji tidak dibenarkan tinggal di bangunan konkrit. Keesokan harinya, para jemaah pergi ke Arafat dan mendengar haji Khutbah dan berdoa bersama Asr dan Maghrib.

Perbezaan Umrah Dan Haji

Selepas berdoa Maghrib, doa ketika matahari terbenam, para jemaah pergi ke Muzdalifa, mengumpul batu dan membuangnya di jamarat, tiga dinding, yang melambangkan godaan Shaytan (Syaitan). Jemaah haji bermalam di udara terbuka – menandakan kepentingan kesaksamaan dalam Islam dan di mata Allah SWT tanpa mengira kaum, warna dan status kerana semua orang tidur di atas tanah yang sama dan dalam keadaan yang sama.

Keesokan harinya, jemaah haji pulang ke Mina dan qurbani prestasi, atau pengorbanan. Pengorbanan ini memperingati pengorbanan Nabi Ibrahim (AS) hampir selesai ketika Allah SWT meminta dia untuk mengorbankan anaknya sendiri sebagai ujian tetapi bertukar anaknya dengan anak lembu pada saat terakhir ketika meyakinkan ketaatan Nabi Ibrahim. Selepas qurbani, lelaki itu mencukur kepala mereka dan wanita memotong rambut mereka.

Perbezaan Umrah Dan Haji

Jemaah haji dapat meninggalkan keadaan Ihram, dan kemudian dikehendaki membuat ghusul, kesucian tubuh, dan mengulangi tawaf di sekitar Ka’aba dalam masa tiga hari yang akan datang.

Haji dan Pakej Umrah Annaufal mempunyai perbezaan masa, kerja dan niat fizikal. Walau bagaimanapun, seperti banyak langkah kedua-dua ziarah, mereka juga berkongsi kesamaan dalam fakta bahawa mereka menyamakan semua orang yang beriman tanpa mengira perbezaan fizikal dan genetik serta status sosioekonomi.

Perbezaan Umrah Dan Haji

Mereka berdua memberikan hubungan dengan Allah (SWT) dan kebersihan rohani – dan mereka berdua mengingatkan kita tentang peranan kita sebagai umat Islam di dunia. Berada di hadapan begitu banyak umat Islam yang beragam di sana untuk tujuan yang sama menyatukan umat Islam dari setiap kaum, negara, etnik, kelas dan banyak lagi. Mereka menjadi satu kumpulan orang yang berada di sana demi Allah (SWT).